Informatii si Autorizatii

Tehnicile de taieri arbori sunt aplicate la arborii situati în parcurile si gradinile publice, în aliniamentele stradale ale bulevardelor si arterelor de circulatie, în liziere si perdele de protectie si în zonele verzi gestionate de Administratia Domeniului Public si Privat. In amplasamentele mentionate se dezvolta diferite categorii de arbori foiosi si rasinosi, predominand speciile plop, tei, castan, stejar, artar, salcam, etc. Tehnicile de taieri arbori se executa de personal calificat în domeniu, în mod unitar si în armonie cu celelalte elemente ale arhitecturii peisagiste existente. Administratia Domeniului Public si Privat are obligatia de a identifica periodic (la 5 – 10 ani) starea fiziologica a arborilor aflati pe raza municipiului în vederea stabilirii si aplicarii lucrarilor necesare, respectiv taieri de necesitate, doborare, de întretinere si regenerare pentru a eficientiza administrarea si protejarea fondului dendrologic al orasului. Toaletari arbori.Toaletare copaci.Toaletare pomi.Reducere coronament.Defrisari.Amenajari spatii verzi.

Informatii si autorizatii

Toaletarea este cea mai comuna procedura aplicata pentru întretinerea si regenerarea arborilor. Desi arborii din padure se dezvolta corespunzator doar cu toaletari ale naturii, amenajarile peisagistice care cuprind arbori necesita un nivel marit de grija pentru mentinerea protectiei lor si a aspectului estetic. Toaletarea trebuie executata în cunostinta de cauza privind modul de reactie a arborelui la fiecare taietura. Toaletarea necorespunzatoare poate crea deteriorari care sa dureze toata viata arborelui sau chiar sa-i scurteze viata. In majoritatea cazurilor, arborii maturi sunt toaletati ca o masura preventiva si corectiva. Arborii trebuie toaletati prima data la 2 – 5 ani dupa plantare, apoi la fiecare 5 – 7 ani. Toaletarea se executa cel mai bine în perioada iarna – primavara timpuriu (înainte de intrarea în vegetatie a arborilor), întrucat taieturile se cicatrizeaza repede, dezvoltarea porneste în primavara, iar infectiile provenite de la insecte sau boli sunt mai putin probabile. Toaletarile care se efectueaza dupa ce arborii au intrat în vegetatie (primavara) trebuie evitate deoarece în aceasta perioada arborii îsi folosesc o mare cantitate de energie pentru a produce aparatul foliar si pentru cresterea mugurilor si mladitelor timpurii. Realizarea toaletarii în acea perioada va avea o influenta negativa asupra arborelui.

C. Avizul se elibereaza de catre Administratia Domeniului Public si Privat – Serviciul Spatii Verzi. La asociatiile de proprietari, lucrarile de toaletare si taiere arbori se efectueaza cu acordul majoritatii locatarilor, potrivit legii mediului si în baza avizului eliberat. Lucrarile se pot efectua si fara acordul locatarilor atunci cand exista un pericol iminent de prabusire a arborilor. In vederea refacerii fondului vegetal, solicitantii au obligatia ca, pentru fiecare arbore taiat, sa planteze un numar de 2 arbori sau 10 arbusti. Pentru aceasta, solicitantii vor încheia cu Administratia Domeniului Public si Privat un angajament de plantare în regim propriu, sau vor achita contravaloarea materialului saditor ce va fi asigurat si plantat de Administratia Domeniului Public si Privat.

1. Aviz de defrisare, toaletare, taieri de reducere a materialului dendrologic situat in domeniul public (aliniament si spatiul verde aferent blocului):

– cerere tip insotita de acordul asociatiei de locatari (stampila asociatiei)

– expertiza tehnica efectuata de expert atestat MLPAT (unde este cazul )

– acordul administratorului imobilului (daca este cazul)

– acordul detinatorului retelei edilitare careia ii aduce prejudicii.

2. Aviz de defrisare, toaletare, taieri de reducere a materialului dendrologic situat in domeniul privat:

– cerere tip

– acordul proprietarului sau administratorului imobilului in curtea caruia este situat

materialul dendrologic

– acord vecin (daca este cazul)

– expertiza tehnica MLPAT

– acordul tuturor locatarilor din imobil (daca este cazul)

– acordul detinatorului retelei edilitare careia ii aduce prejudicii

– acte de proprietate (daca este cazul)

3. Aviz de defrisare, toaletare pomi fructiferi din domeniul public:

– cerere tip insotita de acordul asociatiei de locatari (stampila)

– acordul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara

4. Aviz dezafectare material dendrologic de pe amplasamentul constructiilor:

– cerere tip

– acte de proprietate

– certificat de urbanism si autorizatie de construire

– PUZ eventual PUD (unde este cazul)

– plan scara 1: 500 si 1: 2000

– plan plantare si amenajare spatii verzi

– acordul proprietarului terenului sau locatarilor (daca este cazul)

5. Aviz de defrisari, toaletari material dendrologic din parcuri, gradini, scuaruri, baze de productie dendro-floricola:

– cerere tip

– acordul proprietarului sau administratorului legal al terenului

– acordul Comisiei de Ecologie si Protectia Mediului (unde este cazul)

– certificat de urbanism si autorizatie de construire

– PUZ eventual PUD (daca este cazul)

– acte de proprietate (in cazul punerilor in posesie)

– plan scara 1: 500 si 1: 2000

– plan de plantare si amenajare spatii verzi

6. Aviz de defrisare, toaletare, taieri de reducere a materialului dendrologic din cimitire:

– cerere tip

– act de concesiune

– expertiza tehnica MLPAT (daca lucrarea funerara afectata este deosebita)

– acordul administatorului sau proprietarului cimitirului (daca este cazul)

– autorizatie de lucrari, pentru defrisari in scopul executiei lucrarilor funerare.

7. Aviz de defrisare, toaletare, taieri de reducere pentru materialul dendrologic din curtea institutiilor:

– cerere tip

– acordul proprietarului sau administratorului legal al terenului, respectiv imobilului

(daca este cazul)

– expertiza tehnica MLPAT (daca este cazul)

– plan de plantare si amenajare spatii verzi (daca este cazul)

8. Aviz de dezafectare material dendrologic de pe traseul retelelor edilitare:

– cerere tip

– certificat de urbanism sau autorizatie de construire

– plan scara 1: 500 si 1: 2000

– autorizatie de interventii (pentru avarii)

– plan de plantare si amenajare spatii verzi

9. Aviz defrisare arbori pentru acces in imobil:

– cerere tip

– acte de proprietate

– plan scara 1: 500

– acordul locatarilor sau a proprietarului imobilului, eventual al terenului (daca este

cazul)

– certificat de urbanism si autorizatie de construire (daca este cazul)

10. Aviz de defrisare, toaletare arbori si arbusti ocrotiti:

– cerere tip

– acordul Academiei Romane

– acordul Comisiei de Ecologie si Protectia Mediului –PMB

– expertiza tehnica MLPAT (daca este cazul)

– acordul proprietarului sau administratorului terenului (daca este cazul)

11. Solicitari privind declararea de arbori si arbusti ocrotiti:

– cerere tip

– acte de proprietate sau acordul proprietarului imobilului

– acordul Academiei Romane

– acordul Comisiei de Ecologie si Protectia Mediului –PMB

– acordul administratorului retelei edilitare langa care este situat arborele (arbustul)

– plan scara 1:500.

Nerespectarea angajamentului de plantare de catre solicitant constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 RON la 100 RON pentru persoane fizice si de la 100 RON la 500 RON pentru persoane juridice, ca sanctiune principala, si plata materialului saditor necesar refacerii, ca santiune complementara. Constituie contraventie, obstructionarea activitatii de toaletare si taiere arbori, savarsita de persoanele fizice si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 – 200 lei RON. In urma lucrarilor de taiere-toaletare arbori rezulta o masa lemnoasa care se depoziteaza în magaziile Administratiei Domeniului Public si Privat, urmand ca materialul lemnos sa fie utilizat si valorificat în functie de necesitatile institutiei.

Cetatenii municipiului (reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, institutiilor, agentilor economici) au posibilitatea sesizarii unor aspecte privind necesitatea realizarii unor lucrari specifice la arborii situati în zonele aferente imobilelor personale. Aceste lucrari vor fi avizate corespunzator de personal calificat al Administratiei Domeniului Public si Privat. Tehnicile de taiere se bazeaza pe o serie de principii decurgand din reactia plantelor. In decursul vietii arborilor plantati în amenajarile peisagistice din mediul urban se executa taieri de doborare si taieri partiale de întretinere si de regenerare a arborilor.

A. Taierile definitive (doborarile) se executa fragmentat, în mod dirijat si se aplica arborilor în urmatoarele cazuri: stare fiziologica puternic degradata (scorburi), varsta biologica înaintata, grad ridicat de uscare, arbori înclinati care nu prezinta semne de reechilibrare constituind pericol de prabusire cauzatoare de pagube materiale sau umane pe fondul conditiilor meteo, plantare necorespunzatoare fata de diverse constructii, nerespectand distanta optima în raport cu acestea, arbori care afecteaza retele edilitare, etc.

B. Taierile de întretinere au ca scop controlul evolutiei arborilor si se realizeaza la intervale de 5 – 10 ani. Acestea se aplica mai ales la speciile foioase si numai în cazuri limitate la conifere. Se disting urmatoarele categorii de taieri:

a) Elagajul (înaltarea coronamentului) presupune taierea periodica, la intervale de 3 – 6 ani, a ramurilor uscate sau chiar verzi cu diametrul pana la 6 cm. inserate pana la o înaltime de 6 – 12 m. de la baza. Rolul acestei lucrari apare ca o necesitate pentru dezafectarea cailor rutiere si retelelor de iluminat stradal. Pe masura ce cresc în înaltime, la arbori se executa eliminarea ramurilor inferioare din coronament. Lucrarea se executa în functie de modul de ramificare.

b) Emondajul consta din taierea de pe trunchiurile arborilor a ramurilor lacome aparute din muguri dorminzi, în conditii nefavorabile de vegetatie, aceasta lucrare efectuandu-se în scopul împiedicarii deprecierii calitatii arborilor. c) Taierile de curatare (corectie) au ca scop suprimarea ramurilor uscate sau partial uscate, a celor aglomerate, a lastarilor lacomi de pe trunchi si ramuri, scurtarea ramurilor rupte, eliminarea drajonilor. De asemenea, se aplica pentru marirea luminozitatii si a penetrarii aerului în interiorul coroanei ori a aranjamentului.

d) Taieri de regenerare (toaletare) urmaresc reactivarea cresterii arborilor si reîntinerirea coroanei. Sunt lucrari mai severe si se aplica pe o durata totala de 5 – 7 ani. Aceasta taiere se realizeaza pe o baza planificata pentru a îmbunatati sanatatea arborilor si a le oferi o crestere controlata. De asemenea, influenteaza calitatea inflorescentelor si aspectul general al arborilor.

alpinism utilitar,toaletare copaci,taiat copaci,toaletare arbori,toaletare pomi,taiere arbori,taiere pomi,taiat copaci,taiat pomi,taiere pomi,taiat copaci,taiat pomi,taiere copaci,alpinism utilitar taiere arbori,toaletat pomi,toaletare copaci bucuresti,toaletat arbori,taiat arbori,defrisare copaci,defrisare arbori,defrisare pomi,extragere radacini,taiat pomi bucuresti,extragere radacini bucuresti,toaletare pomi bucuresti,taiat copaci bucuresti,defrisare copaci bucuresti,defrisare arbori bucuresti,toaletare arbori bucuresti,taiat arbori bucuresti.

Informatii si Autorizatii.

Informatii si Autorizatii avize.

Informatii si Autorizatii expertiza.

Informatii si Autorizatii expertiza tehnica MLPAT.

Leave a Reply