SFATURI PENTRU INTRETINEREA POMILOR

Intretinerea pomilor

SFATURI PENTRU INTRETINEREA POMILOR

Lucrari de taiere a pomilor fructiferi

Nu toate anotimpurile anului sunt propice taierilor. Restrictiile tin atat de parametrii climatici specifici fiecarui anotimp, cat si de faza de dezvoltare vegetala a plantelor intr-un moment dat.

In general, se vorbeste se taierile de iarna (in uscat) si de taierile de vara (in verde).

Taierile de iarna

Agrisul sau coacazul pot fi taiati inca din ianuarie sau februarie. Gerurile care pot urma, oricat de serioase ar fi, nu pot provoca decat daune minime. Rugul de mure este insa sensibil la ger si nu se taie in nici un caz mai devreme de inceputul lui aprilie. Tot acum se pot scurta nuielele purtatoare de rod ale zmeurului care a crescut prea mult.

In cazul pomilor fructiferi, taierile in uscat trebuie sa inceapa atunci cand nu mai sunt asteptate geruri cumplite. Desigur ca nici un an nu este identic cu altul, dar statistic, inceputul lunii martie poate fi favorabil inceperii lucrarilor de taiere in uscat, in livezile de pomi. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit ca pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai usor gerurilor decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor geruri. Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, par sau prun). Marul, atat prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obtinute (Jonagold, Elstar) se dovedeste de asemenea sensibil la ger.

Taierile de vara

In cazul pomilor fructiferi, taierile de vara pot fi aplicate inca de la inceputul lunii iunie (in anii prielnici, chiar de la sfarsitul lunii mai). Ele debuteaza cu ruperea lastarilor cu crestere incomoda, crescuti pe lemn destul de vechi si care, prin dezvoltare, pot deranja ramificatiile normale ale pomului. Samantoasele si prunul impun de regula aceasta activitate. Ruperea cu mana a acestor lastari se va face inainte ca acestia sa depaseasca 15-20 cm.

Taierile de vara debuteaza insa cu adevarat la sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august, adica atunci cand ramificatiile scurte au format muguri terminali. Tot acum, sporul anual incepe sa se stabilizeze astfel incat taierile nu mai pot declansa reactii nedorite (lastari din cioturi sau ridicarea in sus a varfurilor mladitelor oriizontale).

In cazul pomilor fructiferi care cresc puternic dar au o productie redusa, o taiere pentru iluminare incepand cu mijlocul lunii august poate determina o linistire a cresterii mladitelor si o crestere a productiei. In cadrul acestei actiuni se inlatura parti intregi de crengi, chiar daca pe ele se afla si fructe. Experienta a dovedit ca merii supusi unei astfel de operatii rodesc mai bine, isi imbunatatesc simetria si fructele devin mai durabile. Aceasta “taiere de august” se aplica cu succes cu conditia sa inaintea ei sa nu se fi executat alta taiere timp de cel putin un an si jumatate. Taierea de vara se poate aplica samburoaselor timpurii dupa recoltare.

Cum sa…ingrijesti copacii iarna

A pastra un aspect ingrijit si agreabil pentru copacii/pomii din curte reprezinta o sarcina obligatorie pentru orice gradinar adevarat. Aparitia iernii nu este un motiv pentru a lasa copacii in paragina, dimpotriva, aceasta perioada este ideala pentru curatarea pomilor.

Asadar, chiar si in cel mai friguros anotimp exista lucrari care pot fi executate pentru mentinerea sanatatii si frumusesii copacilor. Una dintre aceste metode se refera la retezarea ramurilor.

A taia crengile reprezinta o procedura cu ajutorul careia contribui la bunastarea copacilor, le oferi o imagine echilibrata s le asiguri o crestere sanatoasa in anul care urmeaza. In cazul majoritatii copacilor, retezarea ramurilor este indicata a se realiza iarna.

In aceste luni geroase pomii se afla intr-o stare inactiva, de repaus, iar ranile care pot aparea prin taiere se vindeca mai usor.

De asemenea, aceste cicatrice sunt mai putin expuse daunatorilor, bolilor, imbolnavirilor. In plus, riscul ca seva din ramurile tinere sa se scurga este eliminat.

Lipsa frunzelor face ca structura copacilor sa fie mult mai clara, mai vizibila, iar acest lucru favorizeaza o taiere/scurtare corecta a ramurilor. Nu riscati astfel sa elimini crengi mari, sanatoase, de baza.

In principiu, trebuie sa respecti niste reguli in taiere:

  • inlatura crengile uscate, moarte, bolnave, rupte
  • elimina crengile inainte ca pomul sa fie foarte matur, pentru a evita taierile mari care se vindeca mai lent
  • foloseste doar ustensile dezinfectate, pentru a nu transmite diferite boli ramurilor ramase
  • daca nu cunosti tehnicile de taiere, apeleaza la un specialist. Taierea proasta a ramurilor poate vatama grav copacul
  • nu taia singur crengile care ating firele electrice. Cere sfatul si ajutorul unei companii locale de utilitati
  • in mod ideal, dupa taiere ar trebui ca ramurile laterale sa fie uniform repartizate pe tulpina principala
  • taie acele crengi care trec peste/freaca alte ramuri
  • incearca sa nu tai mai mult de 1/3 din inaltimea totala a unui copac. In caz contrar vei impiedica dezvoltarea normala a acestuia
  • nu inlatura mai mult de un sfert din inaltimea coroanei, la o singura taiere. Daca e necesar sa tai mai mult, executa aceste lucrari in ani succesivi
  • coniferele pot fi tunse in orice moment al anului, insa taierea pe timpul iernii va minimiza fluxul de rasina si seva care se scurge din ramuri
  • foloseste urmatorul ghid de taiere: crengi cu diametrul sub 5 cm – liber la eliminare; crengi cu diametrul intre 5 si 10 cm – gandeste-te de doua ori; crengi cu diametrul peste 10 cm – ar trebui sa existe un motiv bun.

Pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii de curatare a copacilor, foloseste instrumente corespunzatoare: foarfeca de gradina, foarfeca de crengi cu maner ergonomic, fierastrau, scara, manusi de gradina, ochelari de protectie.

Orice copac are nevoie sa fie toaletat, din mai multe motive: se indeparteaza ramurile bolnave, se da forma dorita coroanei, se previne infestarea cu diverse bacterii a intregului pom, copacul se va dezvolta armonios, sanatos si viguros.

Principalul obiectiv al tunderii copacilor consta in obtinerea de exemplare sanatoase si puternice. Daca intelegi cand, cum si de ce trebuie aplicate taierile, vei amenaja o gradina atragatoare, plina cu pomi minunati.

Taierea pomilor fructiferi

Dupa plantare, in functie de forma de coroana pe care dorim s-o obtinem se fac taierile pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obtine in 3-4 ani de la plantare, prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor (aplecare, arcuire etc.), prin taieri propriu-zise, prin scurtari sau suprimari de ramuri.

Dupa ce a fost formata coroana pomilor, ea trebuie mentinuta prin taieri de intretinere si fructificare.

Taierile anuale

Aceste taieri sunt necesare deoarece trebuie redusa incarcatura excesiva cu muguri a pomilor fructiferi, atunci cand este nevoie, pentru a se stabili marimea ramurilor, pentru a se stabili alungirea si intrepatrunderea lor. Se stie ca in coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se dezvolta mult mai repede.

La pomii care au coroana deasa, stropirile se fac mult mai greu existand si riscul ca solutia cu care se stropeste sa nu poata fi aplicata pe toate ramurile. Prin taierile de intretinere se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varf.

Taierile de fructificare

Acestea sunt necesare pentru a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. La pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul acestor pomi.

O data cu trecerea timpului, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe precum si productii scazute. Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv se aplica la acesti pomi taierile de intinerire.

Taierile de intinerire

Dau rezultate bune atunci cand coroana pomilor se reduce considerabil iar semischeletul se intinereste in majoritate. Se recomanda ca taierea pomilor fructiferi sa se efectueze in perioada de repaus. Taierile se pot face si primavara tarziu dar doar atunci cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger.

Taierile “in verde”

Aceste taieri se executa la unii pomi fructiferi : cires, piersic (timpuriu), dupa culesul fructelor. In aceasta perioada, pe langa lucrarile care se executa in mod normal in livada (sapatul in jurul pomilor, varuitul acestora) in functie de specia pomicola, este perioada unor stropiri fundamentale pentru pomii fructiferi, de care depind in mare masura viitoarele recolte.

Pomii fructiferi se planteaza in martie

Considerata prima luna de primavara, martie este cea mai solicitanta pentru gradinarit. De modul in care se lucreaza gradina luna aceasta depind roadele culese in toamna. Chiar daca multi dintre proprietarii de case pe pamint sint doar gradinari de weekend, este bine de stiut ca martie este si cea mai potrivita luna a anului pentru plantarea pomilor fructiferi, a multor arbusti, pomi ornamentali.

Deja, in piete au aparut la comercializare stolonii de capsuni sau puietii de pomi fructiferi; preturile sint diferite, in functie de soi, de inaltime sau in functie de piata in care se vind. Statiunea de la Baneasa are la vinzare saptamina aceasta puieti de mar, cais si prun, la pretul de 120.000 de lei. Stolonii de capsun se vind la preturi cuprinse intre 4.000 si 6.000 de lei stolonul, in timp ce drajonii de zmeura costa 40.000 de lei. Butasii inradacinati de coacaz negru si rosu sau murul fara spini se gasesc la pretul de 40.000 de lei. Amatorii de pomi ornamentali cu fructe comestibile pot opta intre un nectarin care costa aproximativ 350.000 de lei bucata sau un piersic, al carui pret este de 180.000 de lei bucata. Pomii ornamentali incep sa rodeasca la 2-3 ani de la plantare.

Livada trebuie igienizata si varuita

In cazul in care aveti deja plantati in gradina pomi fructiferi sau ornamentali, luna aceasta trebuie sa le acordati o atentie speciala. Unii, cum ar fi de exemplu piersicul, caisul sau prunul, necesita scurtarea ramurilor anuale care au depasit anumite lungimi. Piersicul are nevoie de taiere daca ramurile anuale au depasit 50-60 de cm, prunul si caisul daca ramurile anuale au trecut de 40 de cm. Ciresul si visinul nu au nevoie de taiere de normare, avertizeaza specialistii, necesita doar o operatiune de intretinere a coroanei. La mar si par, nu se recomanda taierea ramurilor anual, deoarece in virful acestora se afla mugurii de rod. O alta lucrare importanta in gradina este igienizarea livezii si varuirea trunchiurilor de pomi din livada. Pentru igienizarea livezii, adunati frunzele uscate, fructele sau ramurile cazute si razuiti trunchiurile copacilor cu o perie aspra, pentru indepartarea daunatorilor. Varul dat apoi pe trunchiul copacilor distruge ouale insectelor si daunatorilor care au hibernat la adapostul crestaturilor din scoarta si impiedica dezvoltarea muschilor si lichenilor pe trunchiuri.

6 reguli de ingrijire a pomilor fructiferi

Ingrijirea pomilor fructiferi inseamna in primul rand atentie, corelata cu o buna sincronizare cu necesitatile fiecarui pom. Respectarea unor reguli simple iti va aduce doua beneficii: mai putina munca si mai multa recolta. Noi iti propunem cateva 6 reguli testate de specialistii in domeniu.

1 Polenizarea incrucisata, cea mai eficienta

Majoritatea pomilor fructiferi produc un rod bun fara niciun ajutor, insa pot oferi fructe mai multe si de calitate mai buna cu ajutorul polenizarii incrucisate. Astfel, polenul ajunge pe stigmatul celorlalte flori (ale aceluiasi pom sau ale altuia), marind rezistenta acesteia la mediu si ducand la dezvoltarea unor flori si fructe mai aromate si parfumate. In general, polenizarea incrucisata este realizata cel mai bine cu ajutorul insectelor. Se recomanda in cazul ciresilor, caisilor, piersicilor, prunilor etc.

2 Taierile de forma determina cantitatea de fructe

Pomii fructiferi ar trebui directionati prin taieri pentru a avea un singur trunchi puternic si o coroana proportionata si cu ramuri de grosimi egale, dependente de trunchiul principal. Este foarte important ca ramurile superioare sa nu le acopere si sa le sufoce pe cele din partea inferioara a coroanei, pentru a nu determina aparitia rodului de calitate in varful pomului. Specialistii recomanda realizarea unei coroane in forma conica inca din primul an de dupa plantare, pentru ca in urmatorii 3-4 ani pomul sa deprinda aceasta forma.

3 O coroana aerisita va duce la fructe egale

Merii, ciresii, perii si prunele pot dezvolta crengute subtiri si scurte pornite direct din ramurile de baza. In general, pe aceste crengute se formeaza adevarati ciorchini de flori si, ulterior, fructe. In general acestea apar in cazul in care partea centrala a coroanei este prea umbrita, aspect ce va duce in final si la deteriorarea formatiunilor florale. Prin urmare, sunt indicate taierile crengilor stufoase foarte inalte sau crescute razlet in lateral pentru a permite luminii si soarelui sa acceseze toate zonele pomului.

4 Ramurile neroditoare, adevarati paraziti

Ramurile neroditoare sunt de cele mai multe ori parazite si consuma resursele celor care rodesc. Prin urmare, este indicat sa le tai inca din momentul in care acestea apar, deoarece se dezvolta si se intaresc foarte rapid. O alta solutie ar fi altoirea acestora (in cazul in care sunt deja foarte mari). In general, cele mai productive crengi cresc orizontal sau intr-un unghi de maxim 45o.

5 Taierile se fac doar in anotimpul potrivit

Pomii fructiferi pot fi taiati in orice sezon, insa cu un scop foarte clar. Taierile din timpul iernii sunt realizate pentru a intari structura pomului si pentru un plus de vigoare in crestere. Taierile de la sfarsitul primaverii, dupa formarea fructelor sunt recomandate pentru corectarea pomilor pitici fara a reduce cantitatea de fructe produsa. Taierile din timpul infloririi sunt utile pentru a observa cu usurinta care sunt ramurile care produc rod si care sunt cele inutile. Taierile realizate in perioada verii vor incuraja dezvoltarea pintenilor de fructe.

6 Culesul poate strica toata munca de peste an

In ceea ce priveste culesul, cea mai buna aroma si valoare nutritiva este data de fructul copt, servit imediat dupa recoltare. Pentru ca fructul sa dureze mai mult dupa recolta, se recomanda sa fie cules inainte de a fi copt in intregime, mai exact, in perioada in care inca se mai pastreaza nuante de verde in coloritul acestuia. Tot pentru un plus de prospetime si rezistenta, este indicata culegerea fructului cu tot cu codita (in special in cazul cireselor, visinelor sau merelor).

Rezistenta coditei este un alt semn de coacere. In cazul fructelor mari si coapte, o simpla balansare va duce la cedarea coditei. De asemenea, un alt indiciu este textura cojii, finetea acesteia si duritatea stratului carnos.

Rarirea fructelor la pomii fructiferi

Pe langa taierile de mentinere anuale si tratamentele fitosanitare pomii fructiferi mai au nevoie de o lucrare esentiala: normarea incarcaturii de rod. Acest lucru inseamna defapt rarirea fructelor, fiind recomandata mai ales la mar, par, cais si piersic. Rarirea fructelor se bazeaza pe un principiu binecunoscut de gradinari, pentru care formularea cea mai elocventa este in engleza: “less is more”, adica mai putin este defapt mai mult.

Lucrarea are ca scop cresterea calitatii fructelor si se realizeaza mecanic sau chimic in livezile mai mari, dar se poate face si manual, aceasta fiind metoda cea mai convenabila in gradinile mici, de langa casa. La pomii tineri este chiar recomandat indepartarea tuturor florilor/fructelor pentru a concentra energia plantei pe dezvoltarea coroanei.

La cais, fructele trebuie rarite astfel incat intre doua fructe sa ramana suficient spatiu pentru inca unul (imaginar). La mar si par, unde inflorescentele sunt in grup nu se lasa mai mult de 1-2 fructe intr-un grup. Rarirea fructelor se face in iunie-iulie cand fructele au diametrul de 3-4 cm si se face cat mai devreme, pentru a preveni concurenta dintre fructe pentru nutritie si apa.

Normarea incarcaturii de rod in practica

Eu am un mar tanar de Golden Delicious la care am facut normarea incarcaturii de rod urmand urmatorii pasi:

  • am scuturat bine pomul, sa cada fructele care oricum ar fi cazut
  • am indepartat grupurile care erau in plus pe ramurile mai slabe
  • am lasat un fruct pe grup peste tot

As mentiona ca al meu mar este unul destul de tanar si accentul se pune pe dezvoltarea coroanei, de aceea am fost destul de drastic, fiindca pomisorul a fost plin de flori si fructe, dar sunt pregatit sa sacrific recolta in urmatorii doi ani pentru a avea un pom cu coroana frumoasa si puternica, stiind ca oricum ne va recompensa ulterior pentru rabdarea noastra.

De gustat am gustat, pentru ca pomisorul a facut un mar chiar in primul an, ce-i drept toata energia lui s-a dus in acel fruct pomul nedezvoltandu-se aproape deloc, dar pe vremea acea nu stiam ca trebuia sa indepartez floarea . Partea buna este ca macar stim ca este un soi foarte gustos, deci merita sa mai asteptam cativa ani pentru a avea o recolta bogata.

Spor la treaba si tineti minte regula de aur a gradinaritului: “less is more”!

Tratamente de iarna la pomi fructiferi

Chiar daca inca nu este evident, incet-incet ne apropiem de sfarsitul iernii, iar daca am terminat cu taierile pomilor este timpul sa ne apucam de primul tratament al pomilor fructiferi. Aceste tratamente, la sfarsit de iarna sunt cele mai importante dintre toate, asa ca executarea corecta a acestora ne va scuti de multe probleme in timpul anului.

Scopul acestor tratamente de iarna

Tratamentele sunt aplicate, atat contra daunatorilor, cat si pentru combaterea bolilor, ciupercilor.

Contra daunatorilor, folosim ulei horticol combinat cu insecticid care actioneaza prin intoxicarea si asfixierea larvelor si oualor hibernante ale acestora, cum ar fi paduchele din San Jose sau paianjenul rosu comun al pomilor. Cateva produse de acest tip sunt: Confidor oil sau Oleodiazol, dar personalul din magazinul fitosanitar va poate ajuta la alegerea unui produs similar.

Pentru combaterea infectiilor cu ciuperci si bacterii, se folosesc fungicide de contact pe baza de cupru: Champion, Funguran OH, etc. Poate fi folosita si zeama bordeleza (piatra vanata), o substanta traditionala, fiind solutia cea mai ieftina si cea mai putin toxica dintre toate, insa este mai anevoios de preparat si, in general, mai dificil de folosit, aici gasiti tot ce este de stiut despre preparare si folosire.

Eu, de obicei, folosesc Champion si Confidor OIL pentru aceste stropiri de sfarsit de iarna/primavara.

Sfaturi practice

Iata cateva reguli general valabile:

  • se efectueaza la temperaturi de peste 5C
  • respectati strict concentratiile indicate pe ambalaj
  • folositi echipament de protectie (masca, ochelari)
  • tineti animalele de casa departe de gradina cand stropiti
  • respectati masurile de igiena si protectia muncii afi?ate pe ambalaj
  • alegeti zile cand nu este vant puternic ?i probabilitatea de ploaie este scazuta

Mai jos aveti cateva sfaturi care se bazeaza mai mult pe observatiile, logica si experienta mea, nu uitati insa ca nu sunt inginer horticultor si nici nu am zeci de ani de experienta in spate:

  • efectuati tratamentele dupa tunderea pomilor (nu prea are sens sa tratati partile care vor fi taiate ulterior, este risipa de material)
  • eu aplic intotdeauna prima data fungicid iar uleiul dupa, pentru ca asa mi se pare logic. Din moment ce principiul de functionare al uleiului horticol consta in formarea unei pelicule subtiri pe suprafata ramurilor nu vad cum si-ar face efectul fungicidul, care este pe baza de contact.
  • cumparati un prelungitor pentru stropitor! Se gasesc de lungimi pana la 1.5m, din aluminiu, ce-i drept au pretul destul de piperat dar merita fiecare banut. (Am crezut ca n-aud bine cand mi-au zis pretul in magazin, dar dupa stropirea de azi, cred ca a fost cea mai buna investitie din ultima vreme. Am terminat de 3-4 ori mai rapid, nu a mai fost nevoie sa car scara dupa mine, sa tot urc si sa cobor etc. Daca ma gandesc mai bine, la cat de util este cred ca a fost defapt ieftin!).
  • daca observati ca s-a trezit vantul sa va orientati cu spatele spre acesta, nu este deloc placut o doza de fungicid direct in fata. Regula este valabila si cand aveti o “treaba mica” urgenta in gradina, mai ales la barbati…nu ca eu as face vreodata asa ceva, zic numai asa…ca fapt divers.
alpinism utilitar,toaletare copaci,taiat copaci,toaletare arbori,toaletare pomi,taiere arbori,taiere pomi,taiat copaci,taiat pomi,taiere pomi,taiat copaci,taiat pomi,taiere copaci,alpinism utilitar taiere arbori,toaletat pomi,toaletare copaci bucuresti,toaletat arbori,taiat arbori,defrisare copaci,defrisare arbori,defrisare pomi,extragere radacini,taiat pomi bucuresti,extragere radacini bucuresti,toaletare pomi bucuresti,taiat copaci bucuresti,defrisare copaci bucuresti,defrisare arbori bucuresti,toaletare arbori bucuresti,taiat arbori bucuresti.

Este foarte important sa nu faceti economie la material, toata suprafata pomilor trebuie acoperita cu substanta folosita, nu degeaba se mai cheama si tratament de imbaiere.

Toaletari arbori.Toaletare copaci.Toaletare pomi.Reducere coronament.Defrisari.Amenajari spatii verzi.

Intretinerea pomilor.

Intretinerea pomilor Iarna.

Intretinerea pomilor Vara.

Intretinerea pomilor fructiferi.

Leave a Reply